kuru fasulye ve nohut nasıl ıslatılır



  • Kuru fasulye ve nohut nasıl ıslatılır? Kuru fasulye veya nohut yemeği yapmak için; kuru fasulye ve kuru nohut mutlaka ıslatılması gerekir. Kuru bakliyat ürünlerinin tamamı, buna kuru mercimekte dahil; pişirilmezden önce soğuk su, ılık su veya kaynar su içerisinde şişinceye kadar bekletilir. İşte, bakliyat ürünlerini su içerisinde bekletilerek yumuşatılmasına mutfak dilinde ıslatama diyoruz. Bu bekletme işi, yemeğin aciliyetine bağlı olarak; akşamdan ıslatma yapılabileceği gibi, hızlı ıslatma da yapılabilir. Kuru fasulye hızlı ıslatılarak etli veya etsiz yemeği yapılır. Hızlı ıslatılan nohut ise; çeşitli nohutlu çorbalar, köfteler ve pilavların yapımında kullanılır. Hızlı ıslatılan nohutla tencerede yemeği yapılsada istenilen kaliteye ulaşmaz.

  • Kuru fasulye ve kuru nohut'u normal ıslatma yaparsanız; tencereye koyduğunuz nohut ve fasulyeyi kapatacak miktarda bol su ile en az 8 saat olmak üzere istediğiniz süre boyunca ıslatırsınız. Kuru fasulye ve nohut nasıl hızlı ıslatılır. Bu işlem hem pratik, hem de zaman kaybına yol açmaz. Nohut veya kuru fasulye (hangisini ıslatacaksanız) ayıklanır, yıkanır ve süzülür. Ardından bir tencereye konur, üzerini kapatacak miktarda su ile doldurulur. Peşinden tencere ocak üzerine alınır. Tencere bir taşım kaynatılır ve ocak söndürülür. Kuru fasulye 1 saat tencerede dinlendirilir. Ardından yemeği yapılır ve ıslatma suyu yemekte kullanılır. Bu yöntemle kuru fasulye tencerede, ağır ateşte 1.5 saatte pişer. Hızlı ıslatılmış nohut, 1saat 45 dakika haşlandıktan sonra nohutlu yemeklerin yapımında kullanılır.