basit ölçü kapları ve kaşıkları


mutfakta basit ölçü kapları ve ölçü kaşıkları
  • Mutfakta yemek yapımı için malzemeler biraraya getirilirken, yemekte kullanılacak kimi malzemelerin ölçülmesi gerekir. Malzemenin özelliğine göre, çeşitli ölçme aletleri kullanılır. Katı maddeler için tartı aleti, sıvı maddeler için litre kullanılır. Evde mutfak şartlarında bu aletleri kullanarak malzemeleri ölçmek, pratik olmadığından kullanışlı değildir. Bu nedenle, ölçü almada mutfaklarda mutfak ölçü kapları ve mutfak ölçü kaşıkları kullanılır. Piyasada bu aletlerin binbir çeşiti satılmaktadır.

Mutfak ölçü kapları 
  • Üste gördüğünüz resimde, üç tane ölçü kabımı mutfakta yemek yaparken malzeme ölçmekte kullanıyorum. Su bardağı (200 ml.), çay bardağı (100 ml.) ve Türk kahve fincanı ise, (70 ml.)dir. Piyasada satılan su bardakları 200 ml. ve 250 ml. ölçü kapasitesinde üretilmektedir. Ben, 200 ml. olanını kullanıyorum. Sebebi ise, bu (200 ml.) su bardağı 2 veya üç kişilik çekirdek ailelerde yapılan yemeğin malzeme ölçümüne çok uygun, yemek israfının önüne geçiyor.

  • Piyasada bulunan çay bardağı çeşitleri o kadar çok ki, bu bardaklar içerisinden standart ölçüde olanı 100 ml. kapasitesinde, resimde gördüğünüz çay bardağıdır. Bu çay bardağını kullanma nedenim, kullandığım 200 ml. su bardağının yarısına eşit, ölçü almaktadır. Türk kahve fincanı da aynı şekilde, piyasada satılan çeşitli boyları var. Benim için uygun olanı, 70 ml. kapasitesindeki resimde gördüğünüz kahve fincanıdır.


Mutfak ölçü kaşıkları 
  • Üste her mutfakta bulunan ve gündelik kullanılan çay kaşığı, tatlı kaşığı ve çorba kaşığıdır. Küçükten büyüğe doğru sıralandığında; çay kaşığı'ını baz alırsak, tatlı kaşığı ve çorba kaşığı birbirlerinin iki katı kapasitededir. Mutfağımda yemek yaparken bu ölçü kaplarını ve ölçü kaşıklarını kullanırım. Verdiğim tariflerimde de, aynı ölçü aletlerini kullanıyorum.

Bu blogdaki popüler yayınlar

peynire tuzlu su nasıl yapılır

kuşbaşı et haşlama

düdüklüde kuşbaşı et haşlama

donmuş balık nasıl çözülür